Razlike 2017


Poštovani profesori i studenti Akademije umetnosti u Novom Sadu, u toku je prijavljivanje za učešće na projektu Razlike. Prijavu možete izvršiti do 15.04.2017. putem on-line forme na sajtu www.razlike.akademija.uns.ac.rs ili putem mejla: akademija.razlike@gmail.com


Učesnici projekta će biti izabrani na osnovu predložene ideje i obrazloženja u okviru konsultacije, pisanog koncepta, crteža, skice i sl. Vaše predloge za realizaciju treba da pošaljete mejlom i obrazložite do 05.05.2017. godine kroz konsultacije na kojima ćemo precizirati idejne i tehničke detalje, budžet, produkciju radova...


Izložba projekta Razlike će se realizovati 16.06.2017. godine u prostoru SKC Fabrika i alternativnim prostorima kineske četvrti. Radove možete realizovati u samom prostoru galerije ili možete doneti već realizovan rad. Na izložbi projekta Razlike će biti izloženi radovi koji nisu do sada izlagani.


Vaše predloge možete slati na mail:
akademija.razlike@gmail.com

Termini za konsultacije su: 

utorak: 09-12:30h, Akademija - Đure Jakšića
četvrtak: 14-16:00h, Akademija - Kosovska
petak:  09-12:00h, Akademija - Kosovska
ili po dogovoru.

Možete se najaviti na tel: 0638201381
Goran Despotovski

 

PROJEKAT RAZLIKE
Projekat Razlike nastao je 2005. godine u težnji da okupi zainteresovane profesore i studente Akademije umetnosti u Novom Sadu kako bi zajednički istraživali oblasti socijalne, ekonomske, kulturne i političke vrednosti „razlika”. Ovaj svojevrsni umetnički projekat, otvoren je za kreativni sudar različitih i drugačijih umetničkih, društvenih, socijalnih i političkih formi izražavanja. Osnova projekta zasniva se na idejnom konceptu Mikelanđela Pistoleta (Michelangelo Pistoletto) definisanog tekstom Progetto Arte (Art Project) i projektom Love Difference (Voleti razlike).

Realizacija projekta se odvija na godišnjem nivou, aktivno kroz diskusije, obilaske određenih destinacija i izložbe angažovanih profesora i studenata učesnika. Svi učesnici se mogu izraziti kroz izlagačke i teoretske sadržaje koji obuhvataju savremenu umetničku praksu.

Principi projekta su: napraviti iskorak iz okvira klasičnih medija, zanemariti krutu akademsku podelu likovnih disciplina i stvoriti interdisciplinarnu i eksperimentalnu akciju kod učesnika. Projekat teži da artikuliše i podstakne očuvanje razlika.

Značaj projekta Razlike zasniva se na svojevrsnom sjedinjavanju svih umetničkih oblasti – kategorija, na učestvovanju sva tri departmana Akademije umetnosti i njihovoj međusobnoj interakciji. Projekat na taj način teži da obuhvati i dopuni edukativne elemente, potrebne za razvoj stvaralačke sposobnosti. Tokom perioda realizacije projekta, stvara se ambijent koji kroz analizu, dijaloge i kreativne sadržaje eliminiše distance i podstiče isticanje razlika. Značaj projekta potvrđuju i institucije koje su podržale njegovu realizaciju u prethodnom periodu. Projekat Razlike Akademije umetnosti u Novom Sadu do sada je realizovan u saradnji sa sledećim institucijama: Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Srpsko narodno pozorište; „Novkabel”; Galerija Podrum; Studentski kulturni centar Novi Sad; Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković” Beograd; Savremena galerija, Zrenjanin; Galerija umjetnina grada Slavonskog Broda, Galerija Ružić, Hrvatska; Cinema City internacionalni filmski festival, Novi Sad; Umjetnička akademija u Osijeku, Hrvatska; Kulturni centar Inđija; Arheološki lokalitet Carska palata Sirmijuma, Sremska Mitrovica.

Goran Despotovski, vanredni profesor