RAZLIKE 2022

RAZLIKE 2022

Kreativni distrikt, Novi Sad 28.04 – 07.05.2022.

Akademija umetnosti Novi Sad
Aleksandra Novaković, Ana Martinović, Anastasija Maletaškić, Anja Jurca, Anja Preradović, Barbara Subotić, Biljana Jevtić, Bosiljka Zirojević Lečić, Danica Bićanić, Dragan Matić, Dubravka Lazić, Filip Baloš, Gustav Jovanović, Igor Balać, Jana Kujundžić, Jana Panajotović, Jana Vukomanović, Jelena Kovačević Vorgučin, Jelena Simić, Jelena Veselinović, Judit Varga, Kristina Polender, Lidija Marinkov Pavlović, Ljiljana Božić, Luka Drljan, Luka Krajišnik, Ira Prodanov, Luna Jovanović, Marina Popović, Miljan Sekulić, Mitar Simikić, Nemanja Mrkšić, Pavle Golijanin, Pavle Srećkov, Sara Apostolović, Sara Mladenović, Stefan Kovačić, Stefana Jovanović, Stevan Kojić, Svetlana Klopan, Tamara Kostić, Törteli Réka, Vanja Babić, Teodora Milić, Željko Mandić.

Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku
Ivan Nikolić, Vedran Knežević, Ana Petrović, Leo Vukelić, Zlatko Kozina, Vladimir Frelih

Saša Janjić, RAZLIKE
Razlike su ono što nas razdvaja ali isto tako i ono što nas spaja, ono o čemu mislimo posle svakog susreta sa drugim, ono što uviđamo kada pričamo sa sebi sličnim. Razlika je ono što nas određuje, čini jedinstvenim i neponovljivim, ona je na kraju krajeva i sama umetnost, neponovljiva, drugačija od svega ostalog što postoji. I upravo ta jedinstvenost koja se ispoljava i kao različitost, leži u osnovi bavljenja umetničkim pozivom. Kreativnost je drugost, invencija i originalnost su opoziti uniformnosti, odnosno dosadi koja vlada u svakodnevnom ispoljavanju navika i radnji koje obavljamo. Umetnost je onaj prozor u svet koji prevazilazi pojavni i poznati deo realnosti, ona je sposobnost da se domisli neki bolji i drugačiji svet, mogućnost da se bude slobodan i jedinstven. Gotovo je nemoguće napraviti dva ista rada, bilo da se radi o slici, videu, fotografiji ili nekoj instalaciji. I upravo u ovoj činjenici leži sva draž i lepota bavljenja umetnošću.
Projekat Razlike se sada već tradicionalno odvija kao rezidencijalni program novosadske Akademije likovnih umetnosti. U pitanju je projekat saradnje u kome učestvuju profesori i studenti umetničkih akademija iz Srbije, Hrvatski i Bosne i Hercegovine, škola koje su nekad, delile isti kulturni i umetnički prostor. I pored toga što se danas nalaze u različitim državama i što nesumnjivo postoje velike razlike među njima, postoji dosta zajedničkih crta, počevši od jezika ali i nasleđa koje ih spaja. Povezivanje različitih Akademija važno je ne samo zbog čisto profesionalnih razloga, već i zbog normalizacije odnosa stanovništva koje je nekad živelo u jedinstvenoj državi koja se devedesetih godina XX veka nasilno raspala tokom strašnog građanskog rata. Ovim projektom se na jednom mestu okupljaju oni stariji koji pamte i koji su najverovatnije iskusili ratne nedaću, ali i mladi umetnici koji danas žive u jednom potpuno drugačijem političkom i ideološkom okruženju, ljudi koji će jednog dana biti ti koji će stvarati čvršće veze i praviti nove mostove saradnje.
Kao dodatak nastavnih aktivnosti projekat podrazumeva različite aktivnosti koje se realizuju ili kroz teorijske radove i diskusije, ili kroz izložbene prakse u galerijskom i javnom prostoru. Ove godine projekat je deo oficijelnog programa Novi Sad evropska prestonica kulture, pa su umetnici dobili mogućnost da iskoriste ceo grad kao jednu veliku pozornicu i laboratoriju za svoja istraživanja. Projekat je jedinstven po tome jer na potpuno prirodan način spaja sve umetničke departmane i ne pravi podelu na klasične edukativne discipline. Razlike insistiraju na eksperimentu, na prožimanju medija, tema, iskustava i istraživanju koje mlade umetnike, ali i njihove profesore, vodi dalje u neke nove oblasti i polja delovanja. Bilo da se radi o socijalnim, političkim, inkluzivnim ili kritičkim praksama, umetnicima je data puna sloboda da realizuju svoje zamisli. Velike grupne izložbe koje predstavljaju veliki broj umetnika i koje nemaju zajedničku temu, ili medij, mogu da funkcionišu samo ako se sagledaju u određenom referentnom sistemu.
Imajući sve to na umu nameće nam se jedno logično pitanje. Kako se današnja umetnost odnosi naspram globalnih problema koje pritiskaju čovečanstvo? Sa jedne strane tu je aktivistički pristup koji sve češće poprima oblike radikalne političke akcije, dok sa druge strane imamo umetnike koji vizuelnim sredstvima pokušavaju da ostvare empatiju i prenesu poruku posmatraču. Umetnost se od uvek menjala u skladu sa promenama koje su se dešavale u društvu. Današnja umetnost pati od svih boljki koje su imanentne savremenom sociopolitičkom trenutku. Pomeranje težišta sa humanističkih ideala ka ekonomiji, politici, advertajzingu i banalnosti žute štampe i reality show-a, primetno je i na polju umetnosti. Međutim, raduje pojava nekog novog sagledavanja realnosti, kritički pristup koji se ne zadovoljava samo sa formalnim ukazivanjem na probleme, već aktivnim odnosom koji polemički, hrabro ulazi u konflikt sa glavnim akterima sistema.
Za umetnike je naročito važno da se upoznaju, da upoređuju iskustva, stavove i radove koje stvaraju. U sagledavanju razlika i sličnosti kroz razgovore i diskusije, ali i kroz međusobnu saradnju, podstiče se kreativnost i otvaraju nova polja saradnje i delovanja. U ovim procesima dolazi do prelaska iz jednog medija u drugi, dolazi do interaktivnosti koja često uključuje različite discipline i upotrebu nove tehnologije. Nekim studentima je ovaj projekat i izložba koja se organizuje prvo pravo profesionalno pojavljivanje u javnosti. Ona daje podstrek i impuls da se posle nastavnih programa nastavi sa aktivnim učešćem u umetničkom životu. Ona im daje naznake onoga šta ih čeka, mogućnost da sagledaju sebe u odnosu na druge i da stvore neka nova poznanstva koja mogu u budućnosti rezultirati novim projektima, radovima i izložbama.

Tekst o projektu: Saša Janjić, RAZLIKE 2022.

Publikacije

Kontakt

Adresa

Aademija umetnosti Novi Sad

Đure Jakšića 7,
Novi Sad 21000, Srbija